Carrièretips een vliegende start

Een goed begin is het halve werk! Aan banen geen gebrek, maar het vinden van díe baan die je blij maakt? Dat is voor veel mensen lastig. Dat komt meestal doordat we vergeten onszelf deze belangrijke vragen te stellen:

  • wat wil ik echt graag doen of bereiken?
  • waar krijg ik energie van?
  • wat zijn mijn talenten, wat gaat me soepel af?
  • wat zijn vaardigheden waarin ik goed ben?
  • wat is mijn kennisniveau?
  • welke ontwikkelpunten pak ik graag aan en in welke volgorde?

Geloof in jezelf — je mag er zijn, je hebt echt iets toe te voegen. Nu is het tijd om je (werk)plek in te nemen.

Schrijf je je bij ons in? Dan kijken we natuurlijk graag met je mee.

Carrièretips <i> een vliegende start</i>
Lees tussen de regels door: is het jóuw fijne plek?

Vacatureteksten zijn vaak vrij algemeen. De meeste werkgevers vragen veel van jou, maar vertellen weinig over zichzelf. Terwijl wij heel goed snappen: je wil een plek waar je je fijn voelt.

Beoordeel je mogelijk nieuwe werkplek dan óók, of vooral, op wat je tussen de regels door leest. Staat er iets over de werksfeer? Wat is de reden van het vrijkomen van de vacature? Wat is de samenstelling van het team? Vind je iets over of ze wel of geen uitjes organiseren? Hoe voelt de website en de visie van het bedrijf? Kan je je daarin vinden en pas je erbij?

Solliciteer óók als je niet aan alle eisen voldoet

Veel vacatures bestaan uit een lange lijst aan functie-eisen. Dat schrikt veel mensen af, terwijl werkgevers óók heel blij zijn met iemand die een paar dingen (nog) niet met 'ja' beantwoorden. Zélfs bij 'harde eisen', zoals een verplicht certificaat of het spreken van een taal. Waag er eens een belletje aan, wie weet kan je gewoon beginnen en bijgeschoold worden.

Onze overtuiging is dat het vooral belangrijk is wíe jij bent, welke karaktereigenschappen jij meeneemt. Veel is namelijk te leren!

Presenteer jezelf goed op sociale media

Tegenwoordig zit bijna iedereen wel op sociale media. Zakelijk gezien zitten we massaal op LinkedIn: hoe ziet je account er daar uit? Is het up to date? Kloppen je gegevens allemaal? Staan daar de dingen op waarvan je wil dat je nieuwe werkgever ze van je weet?

Bekijk ook de kanalen die je privé gebruikt. Staan daar posts openbaar die je eigenlijk alleen met je vrienden wil delen? Of uitspraken die je ook niet op de werkvloer zou doen? Zorg dan dat ze alleen zichtbaar zijn voor degenen waar ze voor bedoeld zijn.

Bereid je goed voor en verminder zo je zenuwen

Zenuwachtig? Dat is heel menselijk. Je werk is een groot deel van je leven en er hangt vaak veel af van je inkomstenbron. Jij zoekt zekerheid bij een werkplek waar je je prettig, gewaardeerd en veilig voelt. Geen wonder dat er dan zenuwen door je lijf gieren. Voor jouw beeldvorming: er zijn maar weinig kandidaten bij zónder zenuwen bij ons binnenstappen. En dat is niet omdat ze ons zo spannend vinden, maar omdat ze heel graag een passende baan willen.

Gelukkig kan ook jij je zenuwen verminderen, zodat alleen de 'gezonde spanning' overblijft. Hoe? Door je goed voor te bereiden. Denk aan je kledingkeuze — je hoeft niet in (mantel)pak, maar kijk eens op de website wat gebruikelijk is en trek aan waar jij je zeker en comfortabel in voelt. Dat straal je dan ook uit! Lees je cv, je motivatiebrief en de vacature meerdere keren door en schrijf vragen op die je tijdens het gesprek kan stellen. Zo kom je geïnteresseerd en enthousiast over.

Terug naar overzicht

whatsapp logoWhatsApp