Carrièretips

Belangrijke vragen om jezelf te stellen.

  • Wat wil ik echt graag gaan doen of bereiken?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat zijn mijn natuurlijke en unieke talenten?
  • Wat zijn de vaardigheden waarin ik uitblink?
  • Wat is mijn kennisniveau?
  • Welke ontwikkelpunten wil ik aanpakken en in welke volgorde?

Geloof in jezelf, er zijn al genoeg anderen. Jij mag er zijn en jij hebt wat toe te voegen.” 

Carrièretips
Een fijne plek?

Vacatureteksten zijn vaak erg algemeen. De meeste werkgevers stellen in een dergelijke tekst vooral veel eisen, waaraan jij als reageerder moet voldoen. Beoordeel de mogelijke nieuwe werkplek dan ook vooral aan hetgeen je tussen de regels door in een vacature leest.

Staat er iets beschreven over de werksfeer, de reden van het vrijkomen van de vacature, de samenstelling van het team of de leuke uitjes die ze jaarlijks organiseren? Wat vindt je van de website van je mogelijk nieuwe werkgever en haar visie?

Kun je overal "Ja!" op zeggen?

Zo’n waslijst aan functie- eisen in een vacature. Oei, dat schrikt af! Wanneer een functie- eis een harde eis is, zoals vaak het geval is bij een bepaald verplicht gesteld certificaat of een talenkennis, waag dan eens telefoontje. Wellicht kun je hierop bijgeschoold worden.

Voldoe je niet op alle punten, maar zijn de eigenschappen die de werkgever zoekt in een kandidaat, hetgeen jij elke ochtend in de spiegel terugziet? Soliciteer! Tenslotte is veel aan te leren en is je karakter wat bepaald hoe je in een bedrijf functioneert.

Jezelf goed te presenteren op social media

Het is belangrijk om jezelf goed te presenteren. Je kunt hiervoor tegenwoordig, naast het vanzelfsprekend up to date hebben en houden van je curriculum vitae, ook uitwijken naar diverse Social Media kanalen. De meest zakelijke vorm hiervan is een profiel op LinkedIn. Feitelijk is dit een digitale versie van je curriculum vitae, een tijdlijn waarin je werkervaring en kennis op chronologische volgorde terug te vinden is. Besteedt aandacht aan de correctheid van de gegevens, veel werkgevers gebruiken Social Media om naar werknemers te zoeken. 

Zenuwen? Solliciteren!

Er zijn maar weinig kandidaten die bij ons binnen stappen zonder zenuwen. Werk is tenslotte een wezenlijk onderdeel van je leven en je belangrijkste inkomstenbron. Je wilt zekerheid en bent op zoek naar een werkplek waar jij je prettig, gewaardeerd en veilig voelt.

Een goede voorbereiding neemt een groot deel van je zenuwen weg. Denk aan je kledingkeuze, lees je curriculum vitae en je motivatiebrief nog eens door. Bekijk de website van de werkgever en lees de vacature enkele malen goed door. Schrijf interessevragen op die je kunt stellen tijdens of na het gesprek.

Terug naar overzicht

whatsapp logoWhatsApp