Door Sanne Claassen- van Daal

Talent wordt een steeds belangrijker bezit vandaag de dag. Organisaties wereldwijd strijden dan ook vaker om het aantrekken van de ‘beste kandidaten’. Vakbekwame, ervaren, maar nog kneedbare medewerkers die waarde toevoegen aan een organisatie zijn hot en gewild. JA, er zijn veel werkzoekenden, maar helaas is er een disbalans tussen vraag en aanbod. Waar zijn toch die vakspecialisten, die aan alle harde functie- eisen voldoen en bijna letterlijk ‘geprogrammeerd’ zijn om het werk uit te voeren waar voor zij worden aangesteld? Stroperige, moeizame en lange wervingstrajecten zijn tijdrovend en kosten organisaties veel geld. Terwijl het vinden van dé geschikte kandidaat en hiermee een succesvolle samenwerking met een nieuwe medewerker, alleen maar oplevert.

Sleutel tot succes

Bij het opstellen van een functieprofiel, zo is mijn ervaring, stelt een werkgever zich alle primaire eigenschappen; achtergrond aan opleidingen en competenties voor die elk afzonderlijk bij een goed functionerend individu op de werkvloer past. In één persoon samen zou dit de sleutel moeten zijn tot succes. Ieder persoon heeft echter, naast zijn of haar opleidingsachtergrond en werkervaring, een aantal karaktereigenschappen die gezamenlijk resulteren in een soort patroon. Binnen dit patroon kun je excelleren op een bepaald vlak, maar ook minder succesvol zijn op een ander vlak. Kennis is overdraagbaar, leergierigheid en denkvermogen zijn bepalend als het gaat om hoe veel en hoe snel je nieuwe informatie verwerkt ,waar het zogeheten patroon van karaktereigenschappen het echte talent vormt. Het ontdekken en benutten van de grootste talenten van een individu is de sleutel tot succes; grote gezamenlijke prestaties en daarnaast ook persoonlijke groei.

Stel interessevragen

Wat zeg ik hiermee nu eigenlijk? Dat je als organisatie niet meer moet kijken naar harde functie eisen; zoals afgeronde opleidingen en kennis? Nee. Dat een voormalig verpleegster zomaar zou kunnen passen als administratief medewerker in een productiebedrijf? Ja. Stel vooral de vraag wát die harde eisen gaan brengen eenmaal op de werkvloer, vraag de leidinggevenden op de werkvloer wat zij nodig hebben. Nodig ook kandidaten uit welke wel aanspreken, maar niet direct aan álle eisen voldoen. Luister vooral ook naar de competenties die ontwikkeld zijn in de oude functie, die goed van pas zouden kunnen komen. Zo kan een voormalig verpleegster met haar zorgzame en kwaliteitsgerichte instelling in een administratieve functie excelleren op accuratesse en klantgerichtheid. Stel je als organisatie open voor talent, zie kansen in leergierigheid, bevlogenheid en stel interessevragen aan de kandidaat die tegenover je zit. Waar krijgt deze kandidaat energie van, waar wordt hij of zij blij van? Doet hij voldoende dingen die passen bij de visie van je organisatie en wat vindt hij of zij belangrijk in het leven? En als laatste, word jij dan blij van de antwoorden die deze persoon geeft?

× Chat